Święta po kujawsku

Zbliża się najbardziej magiczny czas w roku – pełen radości z czasu spędzonego w rodzinnym gronie. To też czas pełen przygotowań do kolacji Wigilijnych i Świątecznych dni. Każda gospodyni doskonale wie, że najważniejsze jest wcześniejsze zaplanowanie dań, które zagoszczą na stole. A czy znacie te, które od wielu pokoleń tworzą najpiękniejsze rodzinne święta w województwie kujawsko-pomorskim? Wśród nich znajdziecie m.in:

  • Pierniki z ziemniakami wpisane na listę Produktów Tradycyjnych
  • Zupę z suszonych śliwek
  • Pierogi kujawskie
  • Groch z kapustą
  • Karp w galarecie
  • Kluski z makiem

Każdy region naszego kraju ma swoje niezwykłe tradycje, które przekazywane z pokolenia na pokolenie potrafią sprawić, że świąteczny czas będzie jeszcze piękniejszy. Czy wiecie o tym, że w naszym województwie na wigilijnym stole nie może zabraknąć plonów lasów, sadów i pól takich jak jabłka, śliwki czy orzechy?

A jakie porady z pewnością pomogą przygotować pyszne Święta?

  • By barszcz czerwony miał jeszcze bardziej wyrazisty kolor – upiecz ziemniaki przed przygotowaniem
  • Nie wybieraj karpia większego niż 2 kg – im większy, tym zawiera więcej tłuszczu
  • Gdy przygotowujesz rybę w galarecie – dodaj do niej wody, w której gotowała się ryba
  • Bigos i kapustę z grochem ugotuj 2 dni przed Świętami – dzięki temu będą bardziej aromatyczne
  • Jeśli przygotowujesz świąteczne ciasta – zrób to dzień przed Wigilią, nie w samą Wigilię

A jeśli zamiast spędzać czas w kuchni, wolisz dekorować dom, pakować prezenty i ze spokojem usiąść do Wigilijnej kolacji – nasz Szef Kuchni przygotuje wyjątkowe dania w cateringu świątecznym.

SPRAWDŹ OFERTĘ