Zima to czas, gdy przyroda zasypia pod warstwą śniegu, a my szukamy sposobów na odrobiny ciepła i przyjemności do szarej codzienności. Co powiecie na delektowanie się pysznymi, rozgrzewającymi daniami? Poznajcie propozycje naszego Szefa Kuchni, które nie tylko świetnie smakują, ale i rozgrzeją w mroźne dni.
Zupa grzybowa
Klasyczna zupa, która bez wątpienia kojarzy się z okresem zimowo-świątecznym. Doskonale rozgrzewa, a do tego jest pełna aromatu! Wykonywana z grzybów najlepszej jakości. Dodatkiem do zupy są kluski kładzione oraz chrust z cebuli, który jeszcze bardziej potęguje smak wywaru.
Gorące maliny z lodami waniliowymi
Chociaż lody nie należą do rozgrzewających produktów, w połączeniu z gorącą konfiturą z malin tworzą niezwykłe, zimowe połączenie. Może nie podniosą temperatury w organizmie, ale rozgrzeją serce! To świetna propozycja na deser – zwłaszcza, że na talerzu znajduje się również piernik i palona biała czekolada.
Wolno pieczone żeberka wieprzowe
To prawdziwy rarytas dla wszystkich mięsożerców. Żeberka marynowane są w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie wolno pieczone w niskiej temperaturze. Dzięki temu są niezwykle miękkie i soczyste! Podawane z ziemniakami oraz surówką z ogórka kiszonego i czerwonej cebuli – dla przełamania smaku.
Warto podkreślić, że dania te nie tylko rozgrzeją w zimowe dni, ale także dostarczą niezapomnianych doznań smakowych. Zobacz, co jeszcze kryje zimowe menu sezonowe.